Stackton, spin-off van Scheys Beton

Betonnen lego klaar voor de wereld 

Betonproducent Scheys Beton had net een gigantische investering achter de rug toen de crisis uitbrak. Zaakvoerder Evrard Frederickx moest op zoek naar een gat in de markt. Dat vond hij in een betonnen droogstapelsysteem waarmee muren kunnen gebouwd worden zoals een kind legoblokjes stapelt.
 
Om dit idee samen met een buitenlandse partner te kunnen vermarkten, deden ze een beroep op Innotek-coach Hans Bracquené die hen begeleidde in het IPR (intellectual property rights)-traject, bij de contractonderhandelingen en met de oprichting van de spin-off en de verschillende licenties.

 

 

Het was tijd om ons opnieuw uit te vinden.

 

Toen Evrard Frederickx twintig jaar geleden Scheys Beton overnam, was het bedrijf gekend voor zijn betonnen gevelstenen en breedvloerplaten en begonnen getrommelde betonklinkers aan hun opmars. Scheys Beton beschikte over een unieke state-of-the art Amerikaanse machine waarmee perfect maatvaste,  getrommelde betonklinkers de deur uitvlogen, op weg naar de opritten van de vele Vlaamse fermetten die in onze regio als paddenstoelen uit de grond schoten.

In 2001 bouwde Scheys Beton een nieuwe fabriek en investeerde in een nieuwe machine die veel sneller produceerde dan de vorige. En toen kwam de crisis, stortte de fermettewereld in en daarmee ook de markt van de rustiek getrommelde betonklinkers.

Evrard Frederickx: “Het was tijd om ons opnieuw uit te vinden. Volgende vragen waren hierbij cruciaal: waar zijn we goed in, voor welke type producten is onze productiemachine het meest geschikt en waar zit de markt op te wachten? We zijn goed in het produceren van in de hoogte nauwkeurige betonproducten. Een droogstapelproduct (steen waarbij geen mortel of lijm of ander hechtingsmiddel aan te pas komt, nvdr) moet heel nauwkeurig zijn. Dus moest ik op zoek naar een innoverend productsysteem. Het meest bekende droogstapelsysteem ter wereld is de legoblok, maar jammer genoeg niet zo evident te produceren op een betonmachine. Dankzij het door ons gepatenteerde Stackton systeem is dit nu wel mogelijk."

 

Niet het product, maar de oplossing

Voor een eerste toepassing moest Frederickx niet ver zoeken: de grote fermettes hadden plaatsgemaakt voor kleinere woningen, vaak op veel minder vlakke terreinen. De technology van de Stackton One kon een snelle oplossing bieden voor gebarsten grondkerend metselwerk, gerotte treinbiels, weggezakte palissaden en omvergeduwde betonplaten.

Evrard Frederickx: “Tegelijkertijd hebben we ook ons businessverhaal herbekeken. De Stackton (to stack beton) is weliswaar een innovatief product, maar we wilden niet zozeer het product, dan wel de oplossing verkopen. Hebt u een probleem met de grondkering? Wel, wij maken een plan, de berekeningen, een offerte en bieden het materiaal. Gaat u in op onze offerte, dan krijgt u gratis advies bij de opstart van de werken.”

 

Met onze Megastackton kunnen wij in een mum van tijd een geluidsmuur optrekken.

 

Frederickx zag het echter nog groter (letterlijk): hij droomde van een grote legoblok, denk aan de Duplo-blokken voor de allerkleinsten. Om dit perfect te kunnen realiseren, had hij hulp nodig van het IWT (die hij ook gekregen heeft), zodat we eerstdaags de Megastackton op de markt kunnen verwachten.

Evrard Frederickx: “Hiermee wil ik onder andere geluidsmuren optrekken. Daar ligt een gigantische grote markt te wachten: industrieterreinen, autosnelwegen, spoorwegen ... Geluid is in onze samenleving een teer punt en in heel Europa vind je geen enkel project meer zonder een verplichte begeleidende geluidstudie. Met onze Megastackton kunnen wij in een mum van tijd een geluidsmuur optrekken: het lossen van de vrachtwagen en het opbouwen van de muur verloopt gelijktijdig.”

Scheys Beton investeerde meer dan 600.000 euro aan ontwikkelingskosten, proeven en berekeningen om van het Stackton systeem een volwaardig bouwsysteem te maken.  

          

 

Innotek-coach      

Hans Bracquené kwam op de proppen toen Scheys Beton de technologie wilde patenteren. Hij heeft heel dit proces begeleid zodat de technologie in Europa beschermd is.

Toen werd er gezocht op welke manier deze technologie kon vermarkt worden en al snel bleek een externe spin-off de beste oplossing: aangezien er nog een externe partner aandelen en technologie zou inbrengen, lag een afzonderlijke structuur voor de hand.

  

Het specifieke aan dit traject is dat deze spin-off gebaseerd is op een geloof in een concept en op een technologische innovatie.

 

Hans Bracquené: “Naast het hele IPR-gebeuren, heb ik Scheys Beton ook begeleid in het opzetten van de structuur van de nieuwe onderneming en enkele inhoudelijke zaken: hoe beslis je, welke beslissingsorganen voorzie je en hoe zorg je ervoor dat vrienden die met elkaar zaken doen ook vrienden blijven? De grote uitdaging hierbij was dat de partners kozen voor een 50/50-aandeelhouderschap, waarbij er geen meerderheid is: ze zijn verplicht tot samenwerking.

Het specifieke aan dit traject is dat deze spin-off gebaseerd is op een geloof in een concept en op een technologische innovatie. We konden de intellectuele eigendomsrechten niet onderbrengen in het bedrijf, want het bedrijf bestond toen nog niet, dus was de uitdaging: welke rechten geef je aan dat bedrijf om die technologische innovatie te exploiteren? Stackton is het startpunt, maar het is wel degelijk de bedoeling om verschillende technologieën in de markt te brengen, de expertise van beide partners te poolen en sterker te maken.”

 

Evrard Frederickx: “Wij leveren in België een unieke toegevoegde waarde: wij maken met een Belgische grondstof (zand en kiezel) een afgewerkt 100% Belgisch  product.

Stel dat wij met onze innovatieve technologie 20% van de geluidsmuren die nu meestal  van buitenlandse makelij zijn, kunnen vervangen door Megastacktons, dan betekent dit voor de Belgische overheid een grote toegevoegde waarde.”

 

Meer info
www.scheysbeton.be 

 

Innotek gaat met steun van de Vlaamse overheid op zoek naar bedrijven met nevenactiviteiten die het potentieel hebben om uit te groeien tot een volwaardig spin-off bedrijf. Het project loopt nog tot 30 november 2015 en staat open voor alle bedrijven in Vlaanderen.

Is er binnen uw bedrijf een interessante spin-offopportuniteit waarvoor u begeleiding wenst in het kader van dit project, neem dan contact op met Toon Peeters (tp@innotek.be of 014 -570 582).

Het project 'Bedrijven creëren bedrijven' kadert in de oproep ondernemerschap naar startersinitiatieven van de Vlaamse Overheid.